Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Τιμώντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821!



"ETWINNING LOGO" Δραστηριότητα γνωριμίας των παιδιών με τον μαγικό κόσμο του etwinning!

Στα πλαίσια της Etwinning συνεργασίας μας με δύο Ελληνικά Νηπιαγωγεία, οι μαθητές του 1ου Ολοήμερου τμήματος δημιούργησαν με πλαστελίνη το λογότυπο του etwinning συνεργατικά, και στη συνέχεια το ζωγράφισαν ατομικά. Σάρωσαν τις ζωγραφιές τους και στο τέλος απογείωσαν τη δημιουργικότητά τους ζωγραφίζοντας συνεργατικά- χωρισμένα σε ομάδες των 5 παιδιών- το λογότυπο του etwinning . Στο τέλος, το διακόσμησαν με μπαλάκια από γκοφρέ χαρτί. Όλες οι ομάδες εργάστηκαν εξαιρετικά και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Ας απολαύσουμε τις υπέροχες εργασίες! Μπράβο παιδιά!
(Η προβολή δημιουργήθηκε με  το εργαλείο movie maker).







Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

"Συστήσου", δραστηριότητα γνωριμίας στα πλαίσια Etwinning συνεργασίας

Στα πλαίσια της Etwinning συνεργασίας μας με δύο Ελληνικά Νηπιαγωγεία, οι μαθητές του 1ου Ολοήμερου τμήματος ζωγράφισαν τον εαυτό τους και ό,τι τους αρέσει να κάνουν και σάρωσαν τις ζωγραφιές τους στον υπολογιστή.
Στη συνέχεια με τις σαρωμένες ζωγραφιές τους δημιουργήσαμε ταινία με την εφαρμογή Photostory 3.



Λίγα λόγια για τη διαδικασία:
Εισάγαμε τις σαρωμένες ζωγραφιές μας στο Photostory:






... και στη συνέχεια ηχογραφήσαμε σε κάθε ζωγραφιά το όνομά μας και τί μας αρέσει....



Ζωγραφιές...ζωγραφιές....!!!

Οι μικροί μαθητές μας σαρώνουν τις ζωγραφιές τους για να αναρτηθούν στο ιστολόγιό μας.
Η σάρωση εικόνας στον υπολογιστή είναι μια δραστηριότητα κατά την οποία χρειάζεται να ακολουθηθούν βήματα με μια συγκεκριμένη σειρά. Τα παιδιά σαρώνοντας τις ζωγραφιές τους ακολουθώντας τα διαδοχικά βήματα που απαιτούνται έχουν την ευκαιρία να να εξασκηθούν στην κατανόηση της έννοιας της χρονικής ακολουθίας (πρώτα αυτό το βήμα  - ύστερα αυτό - μετά το επόμενο κλπ).














Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ελεύθερη ζωγραφική

Αναρτήσεις ζωγραφιών, συνέχεια.....

Όσα παιδιά επιθυμούν, ζωγραφίζουν και κατόπιν σαρώνουν τη ζωγραφιά τους για να την αναρτήσουμε στο ιστολόγιό μας.

Ορίστε οι σημερινές τους δημιουργίες:














Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Χειμώνας, ζωγραφική

Στα παιδιά αρέσει να βλέπουν τα έργα τους στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας. Γι αυτό και θα προσπαθούμε να τις αναρτούμε κατά καιρούς.

Απολαύστε λοιπόν μαζί με τα παιδιά μας κάποιες ζωγραφιές  τους φανερά επηρεασμένες από τις χιονοπτώσεις που είχαμε στην περιοχή μας το μήνα Φεβρουάριο (τις ζωγράφισαν εκείνο τον καιρό).









Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Χρόνια πολλά!!! Ζωγραφιές, δώρο.

Όταν ένα παιδάκι μας κερνάει για τη γιορτή του ή τα γενέθλιά του οι συμμαθητές του ζωγραφίζουν μια ζωγραφιά γι αυτό, αντιγράφοντας (ή κάποιοι γράφοντας "όπως μπορούν") και κάποιες ευχές. Τις ζωγραφιές αυτές τις οργανώνουμε σε ένα μπλοκ δεμένο με κορδέλα, το οποίο και παίρνει στο σπίτι του το παιδάκι που γιορτάζει.

Έτσι και σήμερα τα παιδιά ζωγράφισαν από μια ζωγραφιά για να τη χαρίσουν στο συμμαθητή τους που γιόρταζε τα γενέθλιά του.
Αυτές τις ζωγραφιές, πριν τις οργανώσουμε σε μπλοκ, τις σάρωσαν στον υπολογιστή της τάξης μας.

Με τις σαρωμένες ζωγραφιές η εκπαιδευτικός δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο - άλμπουμ με ζωγραφιές και έτσι μπορείτε να τις απολαύσετε και σεις!

Μπράβο σας παιδιά!


Mixbook - Create stunning photo books, cards and calendars! | Design your own Photo Book with Mixbook's easy online editor.
Δείτε το άλμπουμ σε μεγάλο μέγεθος εδώ.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Μάρτιος - χελιδονίσματα

Ο Μάρτιος ήρθε φέρνοντας μαζί του την άνοιξη. Τα λουλούδια ανθίζουν τα δέντρα και η φύση πρασινίζουν τα αποδημητικά πουλιά επιστρέφουν.
Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, ακούσαμε και τα χελιδονίσματα - τα κάλαντα του Μάρτη.
Έπειτα τα παιδιά ζωγράφισαν όπως φαντάζονταν το τραγούδι αυτό του Μάρτη. Το φύλλο εργασίας είναι από το ιστολόγιο "Δραστηριότητες, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό για τοΝηπιαγωγείο". Ευχαριστούμε την κυρία Τάνια Μάνεση.

Στη συνέχεια με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού δημιούργησαν μια παρουσίαση των έργων τους χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό εργαλείο smilebox.
Επέλεξαν το θέμα της παρουσίασης:



"Ανέβασαν"τις σαρωμένες ζωγραφιές στην εφαρμογή:


Διάλεξαν μουσική ανάμεσα στα διαθέσιμα μουσικά κομμάτια:



Προεπισκόπιση της παρουσίασης:  



Ακολουθεί η παρουσίαση με το εργαλείο smilebox.


Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
Another slideshow by Smilebox

Σαρακοστή - Κυρά Σαρακοστή.

"Ὅταν κάποιος ξεκινάει γιὰ ἕνα ταξίδι θὰ πρέπει νὰ ξέρει ποῦ πηγαίνει. Αὐτὸ συμβαίνει καὶ μὲ τὴ Μεγάλη Σαρακοστή. Πάνω ἀπ᾿ ὅλα ἡ Μεγάλη Σαρακοστὴ εἶναι ἕνα πνευματικὸ ταξίδι ποὺ προορισμός του εἶναι τὸ Πάσχα, ἡ Ἑορτὴ Ἑορτῶν». Εἶναι ἡ προετοιμασία γιὰ τὴν «πλήρωση τοῦ Πάσχα, ποὺ εἶναι ἡ πραγματικὴ Ἀποκάλυψη». Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ θὰ πρέπει νὰ ἀρχίσουμε μὲ τὴν προσπάθεια νὰ καταλάβουμε αὐτὴ τὴ σχέση ποὺ ὑπάρχει ἀνάμεσα στὴ Σαρακοστὴ καὶ τὸ Πάσχα, γιατὶ αὐτὴ ἀποκαλύπτει κάτι πολὺ οὐσιαστικὸ καὶ πολὺ σημαντικὸ γιὰ τὴ Χριστιανικὴ πίστη καὶ ζωή μας." (π. Ἀλέξανδρος Σμέμαν - Μεγάλη Σαρακοστή, πορεία πρὸς τὸ Πάσχα ἀπὸ τὸ βιβλίο «Μεγάλη Σαρακοστή», ἐκδόσεις Ἀκρίτας, Ἀθήνα 1999)
Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Αφού επιστρέψαμε από το τριήμερα μετά την Καθαρά Δευτέρα, είπαμε τα νέα μας σχετικά με  τους χαρταετούς που πετάξαμε ή δεν πατάξαμε λόγω καιρού :-).

Μιλήσαμε για το σαρακοστιανό τραπέζι - παρατηρήσαμε τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου και θυμηθήκαμε τα φαγητά που φάγαμε την Καθαρά Δευτέρα.



Είδαμε εικόνες με σαρακοστιανά φαγητά και γλυκά:

Πηγή εικόνων: Dreamsgindergarten 

Είπαμε λοιπόν πως η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μια περίοδος περίπου σαράντα ημερών κατά την οποία νηστεύουμε για να μιμηθούμε τη νηστεία που έκανε ο Χριστός στην έρημο και να προετοιμαστούμε για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Αναφέραμε ότι σε γενικές γραμμές νηστίσιμα φαγητά είναι όσα δεν προέρχονται από ζώα και τα προϊόντα τους: κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά κλπ.

Ακόμη διαβάσαμε ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο "Παίζω, νηστεύω, μαγειρεύω" των Όλγας και Ιωάννας Σκαρλάτου, εκδόσεων Ακρίτας.



Ακούσαμε το παραδοσιακό τραγούδι: "Περάσαν οι απόκριες, τώρα ΄ν΄αγιά Σαρακοστή" με τη Δόμνα Σαμίου και χορωδία.



Μιλήσαμε για το έθιμο της Κυρα Σαρακοστής :
"Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.

Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα. " (πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής)
Ακούσαμε και μάθαμε και το ποιηματάκι της Κυρα Σαρακοστής!

Την Κυρά Σαρακοστή
που 'ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες της μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά.
Κόβαν ένα την βδομάδα
μέχρι νάρθει η Πασχαλιά. 

Φτιάξαμε λοιπόν και μεις την Κυρά Σαρακοστή μας, χάρτινη ατομική και την πήραμε στο σπίτι μας αλλά και ζυμωτή.

Χάρτινη  Κυρά Σαρακοστή:΄
Χρωματίσαμε και κόψαμε την και το ποίημα της





Mixbook - Create stunning photo books, cards and calendars! | Design your own Photo Book with Mixbook's easy online editor.



Ζυμωτή Κυρά Σαρακοστή:


Τη συνταγή για την κατασκευή της ζυμωτής Κυρα Σαρακοστής πήραμε από το βιβλίο "Παίζω, νηστεύω, μαγειρεύω" των Όλγας και Ιωάννας Σκαρλάτου. 

Γράψαμε τη συνταγή όπως μπορούσαμε σε ένα χαρτί για να τη συμβουλευόμαστε και προχωρήσαμε:


και εδώ δείτε μια μικρή ταινία από τη διαδικασία:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...